Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ: Не трябва да се доверяваме много на обнадеждаващите икономически данни

Нивото на икономически застой остава изключително високо и прогнозата е много неясна, смята главният икономист на банката Филип Лейн

ЕЦБ: Не трябва да се доверяваме много на обнадеждаващите икономически данни

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн предупреди да не се вглеждаме твърде много в излезлите наскоро икономически данни и предупреди, че ново активизиране на случаите с короновирус ще се отрази дългосрочно върху потребителите и бизнеса, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Не е разумно да стигаме до сериозни заключения от по-малко лошото от очакваното представяне на еврозоната във второто тримесечие. Трябва да оценим ситуацията заедно с трите месеца до септември, обяви Филип Лейн в публикация на сайта на централната банка. Покачване на заразяванията с Covid в някои европейски региони, както и глобално, ще обезсърчи потребителските разходи и инвестициите, добави още той.

Още по темата

„Тези фактори обясняват защо икономиката ще се нуждае от значително време за възстановяване от шока на пандемията, както и защо е нужна значителна фискална и монетарна подкрепа", коментира Филип Лейн.

Докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страните в еврозоната спадна с рекордните 12,1% през второто тримесечие, то икономиката се върна до нива невиждани от началото на 2005 г. Икономиката обаче се възроди по-бързо от очакваното през май и юни с отмяната извънредните положения в десетки страни. ЕЦБ прогнозираше спада да бъде с близо процент повече.

Лейн поясни, че нивата на възобновяване на активността няма бъдат толкова с толкова големи стъпки, колкото са били очакванията. Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за юли показват, че производителите ще продължат да са принудени да съкращават работната си ръка заради ниските нива на търсене.

„Нивото на икономически застой остава изключително високо и прогнозата е много неясна", поясни Лейн.

Общият пакет стимули на ЕЦБ за справяне с пандемичната обстановка възлиза на 1.35 трилиона евро (1.6 трилиона щ.д) като по време на последната среща през юли централната банка обеща да отпусне повече, ако обстоятелствата го налагат. Но докато целта на пакета е да адресира рисковете свързани с пазарната стабилност, неговият обем ще варира според нивата на инфлация, добави още Лейн.

Според повечето експерти, запитани преди последната среща на ЕЦБ, покупките на облигации ще се увеличат в последните месеци на годината. Но някои от членовете на Управителния съвет на банката изпращат по предпазливи сигнали относно това какъв обем от облигации трябва да бъде закупуван в бъдеще.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Излишните парични резерви в еврозоната надхвърлиха рекордните 3 трлн. евро